Cara Lengkap Daftar E Filing Individu LHDN

Sebelum ni aku ada share step pertama cara daftar no rujukan cukai syarikat PLT kan?

Yang tu adalah step pertama yang korang kena buat.


Dah setel step pertama, kita pergi ke step kedua iaitu, declare cukai pendapatan syarikat dengan daftar efiling Individu & organisasi syarikat (oef)

Untuk makluman, ada 3 borang korang kena declare bila melibatkan syarikat PLT ni.

  1. Borang B (declare pendapatan individu)
  2. Borang E ( majikan )
  3. Borang  (declare pendapatan syarikat)
Kesemua borang ni tersedia ada dalam akaun efiling korang. 

Sebab tu la kena daftar efiling individu dahulu.

Untuk borang E & Oef, salah seorang rakan kongsi kena buat. 

Tak perlu dua-dua rakan kongsi declare. 

Untuk daftar efiling individu pulak, kena ada no pin individu (kena mintak kat kaunter LHDN)

Untuk daftar akses efiling syarikat kena ada no pin Oef (mintak kat kaunter lhdn)

Cara Daftar E Filing Individu LHDN


tekan login kali pertama
isi no i/c dan no pin
Step kedua korang kena isi semua maklumat ni. Klik setuju.
Step ketiga pastikan maklumat betul. Tekan hantar
Tahniah! dah berjaya daftar utk login efiling korang. haha
Lepas dah daftar untuk individu, tekan kat e-borang
Ni paparan dalam efiling individu
Paparan untuk efiling individu macam yang korang nampak kat gambar atas.

Jadi, disebabkan aku ada bisnes, makanya aku kena sumbit borang e-B.

Jika bisnes ada pekerja makanya kena hantar jugak borang e-E

Bila Kena Declare?


Borang e-B tarikh akhir hantar adalah penghujung April

Borang e-E tarikh akhir hantar adalah penghujung June

Ok, setel daftar untuk bukak efiling. Tunggu dulu...

Hal syarikat belum complete lagi.

Sekarang kita daftar untuk akses borang yang melibatkan syarikat pulak.

Korang baca Cara Daftar Oef Untuk declare Pendapatan Syarikat PLT



Cara Lengkap Daftar E Filing Individu LHDN Cara Lengkap Daftar E Filing Individu LHDN Reviewed by dhiavivadea on 9:21:00 AM Rating: 5

No comments