Header AD

Aktiviti Sukan Lasak Tg Malim Perak Sangat Umph

Pakej percutian tanjung malim, teratak riverview resort, resort camping tanjung malim, tapak camping best malaysia, tapak camping menarik, tempat untuk kem motivasi, tempat untuk kem , resort untuk camping, camping resort malaysia, resort camping perak, ipoh perak, tempat menarik di perak, tempat menarik tanjung malim, aktiviti menarik tanjung malim, UPSI tanjung malim, tanjung malim universiti, tempat makan menarik di tanjung malim, tanjung malim night life, tanjung malim pusat hiburan, tempat menarik di tanjung malim, restoran best tanjung malim, tanjung malim cafe hopping, tanjung malim cafe hipster

Dah baca Bagaimana Dhia Survive Hari Pertama kat Tg Malim, Perak?

Nah, baca pulak untuk hari ke-2

Aktiviti Sukan Lasak Tg Malim Perak Sangat Umph

Hari ke-2 kami lebih mencabar. Waktu pagi cuaca sejuk macam ais dah kena keluar untuk ke Ulu Slim River, Perak. Buat apa ke sana? Haih, banyak benda boleh buat kat situ. Apa yang kami buat ni belum mencukupi lagi.

Pagi-pagi buta, dengar je ada water rafting, masing-masing kalut nak cari kasut getah (kasut noreh) demi ketahanan masa nak harung air deras water rafting tu nanti. Dan kebetulan kedai penduduk di Ulu Slim River ada jual RM6/pasang (ehh, makcik kat situ dah tau awal-awal da kita perlukan kasut noreh ni untuk aktiviti lasak. Haha)

Tapi, sebelum membasahkan diri, kita wajib ke kolam air panas Ulu Slim Perak.

Rebus Telur Kat Kolam Air Panas Ulu Slim Perak

At first, ingatkan kolam air panas yang kita datang-datang je boleh terus terjun dan rendam. Rupanya, ko jangan cari nahas pulak. Ada yang terebus anak orang karang. Kolam air panas kat sini tak boleh berendam. Celup jari pun tak boleh. Kolam ke-3 terpanas kat Asia kot. Gigih tau masing-masing angkut berguni telur ke sini. 

So, ape je nak buat? Rebus telur je lah dik. Kicap jangan lupa bawak pulak. Dah masak terus cicah kicap, masuk mulut. Nyaman weh. Mmm. Dapp.

Pakej percutian tanjung malim, teratak riverview resort, resort camping tanjung malim, tapak camping best malaysia, tapak camping menarik, tempat untuk kem motivasi, tempat untuk kem , resort untuk camping, camping resort malaysia, resort camping perak, ipoh perak, tempat menarik di perak, tempat menarik tanjung malim, aktiviti menarik tanjung malim, UPSI tanjung malim, tanjung malim universiti, tempat makan menarik di tanjung malim, tanjung malim night life, tanjung malim pusat hiburan, tempat menarik di tanjung malim, restoran best tanjung malim, tanjung malim cafe hopping, tanjung malim cafe hipster

Pakej percutian tanjung malim, teratak riverview resort, resort camping tanjung malim, tapak camping best malaysia, tapak camping menarik, tempat untuk kem motivasi, tempat untuk kem , resort untuk camping, camping resort malaysia, resort camping perak, ipoh perak, tempat menarik di perak, tempat menarik tanjung malim, aktiviti menarik tanjung malim, UPSI tanjung malim, tanjung malim universiti, tempat makan menarik di tanjung malim, tanjung malim night life, tanjung malim pusat hiburan, tempat menarik di tanjung malim, restoran best tanjung malim, tanjung malim cafe hopping, tanjung malim cafe hipster

Pakej percutian tanjung malim, teratak riverview resort, resort camping tanjung malim, tapak camping best malaysia, tapak camping menarik, tempat untuk kem motivasi, tempat untuk kem , resort untuk camping, camping resort malaysia, resort camping perak, ipoh perak, tempat menarik di perak, tempat menarik tanjung malim, aktiviti menarik tanjung malim, UPSI tanjung malim, tanjung malim universiti, tempat makan menarik di tanjung malim, tanjung malim night life, tanjung malim pusat hiburan, tempat menarik di tanjung malim, restoran best tanjung malim, tanjung malim cafe hopping, tanjung malim cafe hipster

White Water Rafting Level 4 Kat Ulu Slim River

Setel je rebus telur, sambil snap gambar acah-acah instafemes, korang dah boleh siap-siap untuk ke sungai Ulu Slim Perak. Tak jauh. Adalah dalam 40 minit -1 jam masuk dalam kawasan hutan.

WATER RAFTING ULU SLIM RIVER,Perak Suara je lebih, Da terbalik bawah bot pun kami masih sambung ketawa. Team lain memasing mesti da kecut perut tak bersuara kan? Haha! Nampak tak betapa gigihnya team kami survive kat jeram ulu slim river? Katanya sukan lasak ni level 4 tapi sis pun tak paham bab level ni. Yang pasti, rasa nak buat lagii. Haih jangan ceritala cemana gaya team kitorang masa ni. Terkepit V, terbalik bawah bot, terjatuh dalam air banyak kali (ehh bukan sis tau.lalalala), tersepit celah batu. Aksi paling kitorang suka buat is jump jump tiap kali tersepit. Dengan harapan bot bergerak cepat sikit. Tapii..kekuatan bunyi ketawa lagi banyak dari aksi. Haha Nasib baik lah team ni dikendali abang2 guide yang sado2 & mantap. So takdalah kami terkapai2 bila da terjatuh masuk arus deras tu hah. *padahal sis da cuak sikit masa terhanyut jauh dari team..tapi muka maintain leklek je. Hemm..awaa nak tak join kitorang buat sukan lasak lagi? Jomm laa..kami janji awaa semua tak nyesal. And banyak lagi aktiviti sukan lasak best oleh @chilirafter. Tengok kat ig mereka ya.. Trip kami kalini utk sukan lasak water rafting by @chilirafter. Video captured by man guide #youthtourism #1001packages #nbos #tanjungmalim #perak #tourismmalaysia #dekatje #travelmalaysia
A post shared by Dhia VIVADEA (@dhiavivadea) on


Bayangkan, nak masuk kawasan sungai pun korang awal-awal buat rafting atas jalan. Mana taknya, berbonggol-bonggol jalan. So saranan Dhia sebelum perjalanan pergi "shishi" dulu. Karang macam kitorang rasa terseksa menahan nak membuang air sampai ke sudah tak sampai-sampai tempatnya. Huh, seriuslah ni pengalaman paling rasa nak nangis sebab tak boleh tampung dah rasa tu. Haha!

Then sampai je kat kawasan sungai, team akan bagi briefing tentang aktiviti water rafting kat sungai. Boleh dikatakan kami ni semua beginner, senang cerita tak pernah buat aktiviti selasak macam haritu. Rupanya water rafting level 4 weh.

Pakej percutian tanjung malim, teratak riverview resort, resort camping tanjung malim, tapak camping best malaysia, tapak camping menarik, tempat untuk kem motivasi, tempat untuk kem , resort untuk camping, camping resort malaysia, resort camping perak, ipoh perak, tempat menarik di perak, tempat menarik tanjung malim, aktiviti menarik tanjung malim, UPSI tanjung malim, tanjung malim universiti, tempat makan menarik di tanjung malim, tanjung malim night life, tanjung malim pusat hiburan, tempat menarik di tanjung malim, restoran best tanjung malim, tanjung malim cafe hopping, tanjung malim cafe hipster

Gila deras air sampaikan Dhia yang cuba bertahan tak jatuh pun tergolek masuk bawah bot beramai-ramai. Hah, salah siapala waktu ni sampai terbalik bawah bot? Dan paling sadis, terhanyut jauh dari team. Dua tiga kali tenggelam timbul jugaklah. Dalam hati fikir, eh aku selamat ke tak ni. Sis pasrah habis dah masa tu. Fuhh..

Pakej percutian tanjung malim, teratak riverview resort, resort camping tanjung malim, tapak camping best malaysia, tapak camping menarik, tempat untuk kem motivasi, tempat untuk kem , resort untuk camping, camping resort malaysia, resort camping perak, ipoh perak, tempat menarik di perak, tempat menarik tanjung malim, aktiviti menarik tanjung malim, UPSI tanjung malim, tanjung malim universiti, tempat makan menarik di tanjung malim, tanjung malim night life, tanjung malim pusat hiburan, tempat menarik di tanjung malim, restoran best tanjung malim, tanjung malim cafe hopping, tanjung malim cafe hipster

Masa tu tenggelam timbul dalam arus deras, tapi tak perlu risau sebab life jacket kan ada. At the end, mesti korang nak buat lagi. Nampak macam menakutkan tapi sebenarnya memang fun. Team kami, dah jatuh bot pun boleh gelak mengilai lagi sambil "membawang". Hah, ko rasa? Takut, kelakar semua takda rasa dah masa ni. Yang tau, tak puas nak water rafting lagi! Hihi.

Pakej percutian tanjung malim, teratak riverview resort, resort camping tanjung malim, tapak camping best malaysia, tapak camping menarik, tempat untuk kem motivasi, tempat untuk kem , resort untuk camping, camping resort malaysia, resort camping perak, ipoh perak, tempat menarik di perak, tempat menarik tanjung malim, aktiviti menarik tanjung malim, UPSI tanjung malim, tanjung malim universiti, tempat makan menarik di tanjung malim, tanjung malim night life, tanjung malim pusat hiburan, tempat menarik di tanjung malim, restoran best tanjung malim, tanjung malim cafe hopping, tanjung malim cafe hipster

White water rafting kami dikendalikan oleh Chili Rafter dan diguide oleh abam guide yang hensem & yang penting gagah & sado nak hangkut tarik kami yang berat ni masuk bot balik tiap kali nak tercampak keluar dari bot. Haha! 

Homestay Di Ecotourism Espek

Habis saja aktiviti water rafting, dengan baju basah lencun, kami beramai-ramai naik lori khas ke kawasan ladang kelapa sawit (ladang Risda) di Ulu Slim River. Walaupun dalam perjalanan ke sini ambil masa satu jam dengan tangki air dah rasa macam nak pecah, masing-masing masih kebulur lepas main water rafting.

Serius cakap, hidangan yang disediakan di Espek memang mengghairahkan. Sedap sangat!

Kat sini pulak ada homestay untuk korang menginap sambil-sambil buat macam-macam aktiviti dengan team/keluarga/kawan masing-masing.

Di kawasan ESPEK, antara aktiviti yang boleh kita buat:

  • menaiki ATV teroka hutan di sana
  • mandi manda di air terjun 
  • Aktiviti sukan lasak (water rafting) di Ulu Slim River
  • Hiking
  • Jungle Trekking
  • Flying fox
  • Berkayak
  • Aktiviti perkhemahan
  • BBQ
  • Macam-macam lagi

Dhia rasa macam hutan kat Espek ni masih "virgin" lagi. Sebab belum ramai yang tahu dan teroka. Jadi, takkanlah korang nak lepaskan peluang jelajah negara sendiri? (Rugilah wei)

Aktiviti Flying Fox & Abseiling


Belum habis lagi rasa teruja main Water Rafting. Muka masing-masing monyok kepenatan tapi ada hati lagi tu nak teruskan aktiviti kat Terata Riverview Campsite.

Pakej percutian tanjung malim, teratak riverview resort, resort camping tanjung malim, tapak camping best malaysia, tapak camping menarik, tempat untuk kem motivasi, tempat untuk kem , resort untuk camping, camping resort malaysia, resort camping perak, ipoh perak, tempat menarik di perak, tempat menarik tanjung malim, aktiviti menarik tanjung malim, UPSI tanjung malim, tanjung malim universiti, tempat makan menarik di tanjung malim, tanjung malim night life, tanjung malim pusat hiburan, tempat menarik di tanjung malim, restoran best tanjung malim, tanjung malim cafe hopping, tanjung malim cafe hipster

Balik je dari Ulu Slim River, sambung aktiviti untuk flying fox & abseiling pulak. Dhia tak join cuma membusykan diri rakam gambar, video korang yang main flying fox tu hah. Makcik tak larat dah masa ni. Sebab fikir nak selfie atas jambatan gantung kat sini. Hihi.

Disebabkan terlampau petang, selesai saja aktviti flying fox, terus memasing terjun sungai. Apalagi? Mandi-manda lah kat sungai yang menjadi pemisah antara Selangor dan Perak.

Bayangkan air sungai bersih mengalir deras dan sejuk menggigil saat cecahkan kaki dalam air. Fuh, dia punya nikmat tu susah lah nak taip kat blog. Korang kena rasa sendiri nanti.

Layan Busking Di Restoran Sarang Art Hub


Siang dah letih sangat dengan aktviti lasak kan? Hah, dinner kita boleh terus lepak kat restoran milik pengarah terkenal, Abang Mamat Khalid. Restoran berkonsepkan ala-ala klasik P-Ramlee gitu. Santai je, siap ada kumpulan busking yang nyanyi sedap-sedap. Korang boleh jugak request untuk nyanyi lagu sendiri kat situ.

Untungnya kami malam tu, Abang Mamat Khalid ada sekali kat restoran. Beliau siap main instrumen yang ada kat sana. Kami pulak? Bersukaria memeriahkan suasana bernyanyi beramai-ramai. Nak lagi gila? Hah, tu team saya yang lain siap berjoget lambak kat situ jugak. Memang happening & puas hati dapat lepas geram kat Sarang Art Hub Perak ni.

Ok, ni lah serba sedikit tentang hari Ke2 kat Tg Malim, Perak. Hari ke-3 pulak macamana? Untuk hari ke-3 korang terus ke artikel Aktiviti Tubing Guna Tayar Di Tg Malim, Perak

Gambar saya akan update kemudian
Aktiviti Sukan Lasak Tg Malim Perak Sangat Umph  Aktiviti Sukan Lasak Tg Malim Perak Sangat Umph Reviewed by Dhia Vivadea on 2:46:00 AM Rating: 5

Post AD