Header AD

Pameran Pertanian Maha 2016 Tak Cukup Hanya Seminggu

maha 2016

Dhia pernah ke Maha Serdang sekali je sebelum ni. Tapi rasanya masa tu hanya berjalan ke satu hall je kot? Hihi. Semalam, rasa termengah bila explore banyak tempat kat Maha 2016. Tapi, belum sempat nak ke semua hall ok?

Pameran Pertanian Maha 2016 Tak Cukup Hanya Seminggu

maha 2016

Muka dah monyok cam ikan kering masing-masing. Fuhh. Yelah, turun bukit naik bukit. Makan sampai kembong. Naik bukit lagi. Dan paling legend bila dapat minum air kelapa FREE. Segar terus. Best betul wehh!

First pitsop kat Nafas Cube. Ok, best gila & smart tempat ni. Konsep penginapan dalam "batu bulat" (sorry tak tau la nama batu tu apa. ahaha) & dalam kontena. Tak pernah tahu pulak kat Maha 2016 ada tempat cenggini. Hihi.


1. Nafas Cube Maha 2016

agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

Kat Nafas Cube korang boleh berbasikal sekeliling, naik kayak, bercuti, honeymoon, camping, launching produk ke, etc. Sebab tempat nampak eksklusif tapi dalam masa yang sama harga berpatutan.
Pakej harga pun bagi Dhia berpatutan. Pakej Tube (RM150), Pakej khemah (RM120), VIP Kontena (rm150) dan Exec kontena (RM180)
agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
'agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

2. My Dof Valley/ Laman Perikanan

Habis ronda nafascube, singgah pulak ke My Dof Tropicarium. Kat sini ada macam-macam jenis ikan perhiasan, air tawar, marin & obor-obor comel! Rasa teruja tengok obor-obor bercahaya depan mata. 


laman perikanan, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

laman perikanan, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

laman perikanan, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Ikan kerapu kertang berat 60kg khas untuk breed sahaja. Nak buat makan tak berapa nak sedap weii. Haha. Tapi ikan jenis camni katanya kat pasaran luar dijual lebih kurang 1k+ sekilo! Pehh.










Dan paling menarik hati Dhia, teknologi replika sistem semulajadi daripada Aquacult studio

Bila dapat tahu tentang teknologi ni, bayangkan korang tak perlu ke negara luar kalau nak rasa buah yang diimport. Teknologi ni boleh berubah suhu. Ikut pada kita lah nak suhu dan cuaca yang macamana.

aquacult studio, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

So, contoh nak tanam strawberry, tanam dalam akuarium & guna sistem khas yang mereka dah cipta. Strawberry akan tumbuh hidup walaupun ditanam di malaysia. 
Paling best, tumbuhan, haiwan boleh hidup di dalam akuarium tanpa perlu bergantung pada udara luar. 
Sebenarnya banyak sangat tempat singgah, sampai tak ingat dah nama tempat. Tapi kat Maha 2016 ni lah tempat korang boleh jumpa banyak produk keluaran bumiputra. Kat pasaraya jarang ada sebab ada yang tak dapat peluang untuk masuk pasaran. Jadi, kat Maha 2016 lah tempat untuk usahawan berhabis perkenalkan produk masing-masing.
Next year maybe Dhia akan turun Maha 2017 sendiri & pergi ke satu persatu booth. Tapi, nafsu kena prepare awal-awal. Matilanakk kalau membeli sakan kat Maha!

3. Sekitar Kawasan Laman Padi Bernas 

agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016, laman padi bernas
Terowong laman padi
laman padi berns, bedak sejuk, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Cara buat bedak sejuk guna beras
Maha 2016 laman padi bernas
Rupa padi dah masak. Jom tuai!
laman padi bernas,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Antara grade beras keluaran MARDI. Keluaran terbaru gred 88
laman padi bernas,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Ada banyak gred beras dari Mardi, yang pada Dhia beras mardi gred 74. Banyak lagi jenama beras lain kat maha 2016
agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016, laman padi bernas
Sawah padi kat laman padi

4. Sekitar Kawasan Pineapple Planet/Laman Nenas


laman nenas, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Nenas Hybrid yang dah diubahsuai baka. So, bila makan takkan rasa lidas kat lidah dah. Plus kulit nenas ni cantik! Lain sikit berbanding nenas biasa.
laman nenas, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Agak-agak boleh jadi usahawan nenas masa depan tak? Haha!
laman nenas, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Percaya tak korang boleh buat songket guna nenas??? Pehh, serius Dhia terkejut masa ni
laman nenas, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Yang ni pulak, kita boleh buat kertas guna daun daripada nenas. So, pengganti untuk kulit kayu dalam penghasilan kertas adalah nenas! Yeah. Jangan buang nenas. Boleh buat macam-macam weh!

laman nenas, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Ehem ada rakan blogger kita pun buka booth jus bob nenas kat laman nenas tau. Sedapp!


5. Sekitar Kawasan Laman Jentera

laman jentera, agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Macam kartun dalam movie tu. Ape ntah namanya. Lupala
laman jentera,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Owh ni ke yang diorang cakap transformer tu?



laman jentera,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Warna warni jentera kat sini.

laman jentera,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Laman jentera
laman jentera,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Go mardi go green



 laman jentera,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Rasanya uolss perlu produce mee goreng guna mesin ni dah hah. Senang & tak memenatkan dah lepasni

6. Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia

Kalau ke sini. Geram je tengok ikan gemok dengan ketam/lobster gebum. Kat sini ada tempat untuk Shell out jugak. Nasib baiklah masa singgah ke sini perut dah kembong dengan makanan kat Food Empire Maha 2016. 

Kat situ je ada 168 menu/gerai terpilih. Berbeza menu, berbeza negeri. Peh. Betullah target maha 2016, our food our nature. Hihi

lembaga kemajuan ikan malaysia,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Local fish. Ndapp!


lembaga kemajuan ikan malaysia,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Gebumnya ketam king ni wehh
lembaga kemajuan ikan malaysia,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Isi lobster ni..Hemm, dah telan air lioq dah ni.


lembaga kemajuan ikan malaysia,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Selain boleh shell out kat sini, korang boleh jugak bagi anak memasing buat aktiviti mewarna. Sambil-sambil kan?

7. Sekitar Kawasan Laman Florikultur / Flora World


laman florikultur,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

laman florikultur,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

laman florikultur,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

Ok, melon manis ni Dhia tak ingat lokasi kat belah mana. Tapi yang pasti kat sini boleh minum kelapa manis FREE waktu happy hour! Serius manis & segar!

laman sayur,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

laman sayur,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

laman sayur,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,

Sehari Saja Tak Mungkin Cukup Nak Jelajah Maha 2016

Yupp sehari saja tak mungkin cukup kalau korang nak explore seluruh kawasan MAHA 2016 ni. Saranan saya untuk yang nak ke MAHA next year, pakai kasut sport, baju serap peluh, troli yang bawak gi pasar atau beg tarik, kaji peta maha & kaji apa yang korang nak cari kat Maha Serdang tu nanti. 

Kalau tak, gerenti bila tiba masa, lain yang nak, lain yang korang beli. Sudahnya penat bertambah pulak. Buat persiapan awal okay?

Serius best gila kat MAHA 2016. Berabis kat sini sampai berkilo-kilo beg angkut bawak balik. Haha! Cuma trip kalini tak sempat nak menjenguk seluruh kawasan Maha 2016. Hemm, next year kena plan baekk punya. Haha.

pameran pertanian terbesar malaysia,agrostyle, bernas, ipnm, laman florikultur, laman padi, maha, maha2016, mydof, nafas cube, ourfoodourfuture, perikanan, upinipinmaha2016,
Hasil tangkapan kat maha 2016. Humm


Harap korang enjoy screen phone memasing tengok gambar maha 2016 nih. Haha! Silakan ke maha serdang, last day Ahad ni 11 December. Ada banyak aktiviti best. Bolehla kalau nak bawak anak sebab ada tempat cantik, ada upin ipin, ada aktiviti mewarna, macam-macam lagi. Syaratnya kena alert selalu. Bila dah ramai orang, kalau terlepas sekali susah nak cari balik.
Jumlah keseluruhan pengunjung adalah 3.7 juta orang sepanjang MAHA2016 berlangsung! Tahniah!







Pameran Pertanian Maha 2016 Tak Cukup Hanya Seminggu Pameran Pertanian Maha 2016 Tak Cukup Hanya Seminggu Reviewed by Dhia Vivadea on 8:38:00 PM Rating: 5

Post AD