Header AD

Tajuk Entri dahulu, Baru Nama Blog

Saja nak kongsi 1 tips untuk blogging ni. Tips untuk memastikan tajuk entri atau tajuk post dalam blog kita diletakkan dihadapan kemudian barulah tajuk atau nama blog di belakang. Benda ni memainkan peranan penting untuk menarik pelawat ke blog kita dengan hanya melihat tajuk post. Kadang-kadang pelawat tak klik kat blog kita sebab dia nampak nama blog dulu berbanding tajuk post yang sepatutnya dia sedang cari tu.
Contoh Tajuk yang belum di ubah suai.

Jadi apa yang perlu dibuat adalah dengan membuat sedikit modifikasi terhadap template blog kita.
  1. Pertama sekali pegi ke Template > Edit HTML
  2. Dalam kod HTML tu cari kod ini : <title><data:blog.pagetitle/></title>
     
  3. Gantikan dengan kod ini :
  4. <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'> 
    <title><data:blog.title/></title>
    <b:else/>
    <title><data:blog.pageName/></title>
      

    </b:if>
  5. Kemudian tekan Save Template.
  6. Siap.

Kadang-kadang ianya tak menjadi untuk post-post yang sebelum kod ini diubah suai. Tapi boleh je try an error. Selepas dah siap, Tajuk entri akan kelihatan seperti dibawah ini. Selamat mencuba ye.
Selepas modifikasi koding.

Tajuk Entri dahulu, Baru Nama Blog Tajuk Entri dahulu, Baru Nama Blog Reviewed by Adzril KS on 12:33:00 PM Rating: 5

Sponsored ads