Header AD

CARA NAK CHECK KELAJUAN WEBSITE DAN BLOG

Ok, trick ni husband aku yang ajar.Sebab kalau sebut je bab-bab berkaitan blog,traffic dan segala bagai memang failed but success 100%..eh? Apehal failed tapi success?Mueheheh.Maknanya hakak ni fast learner semenjak sebelum dilahirkan lagi la jah oiii..(oke ini kenyataan sangat poyo dari aku)

Makanya,nak dijadikan cerita...Apa caranya nak tahu blog atau website engkorang tu laju ke idok?? Kadang-kadang kan perkara yang paling buat diya rasa daripada berminat nak baca entries bertukar NAK TUTUP TERUS BLOG KORANG ialah apabila blog tu LEMBAB gilaaaa nak load!!! Blerghhh -_-'

Cara senang je nak tahu kelajuan blog:

TERUS CLICK KE LINK atau taip je kat google : page speed google developer (ko taip je tunggang langgang pun takpa..haha!)

Tengok gambar bawah untuk rujukan okey sayang?**euwww...mood gediks dah start pulak -_-"

letak la blog url korang dalam kotak panjang tu then analyze
boleh check 2 samada speed pada mobile @ dekstop

OK tentang speed hakak yang tak berapa nak HIJAU colornya (hijau tanda blog korang speed laju,sila tengok percentage dalam tu) tu,buat masa ni jangan tanya hakak macamana nak fix.hahaha! Sebab hakak punya pun tak setel lagi. 

Tapi, jangan risau kadang benda macamni normal katanya.Tapi kalau dah level tahap warna merah tu, sebab dalam blog engkorang tu fancy dengan lagu lah, widget gerak2,etc yang ternyata menyemakkan blog korang dan mata hakak jugak wehh..Itu antara penyebab blog lambat load dan LEMBAB! Ok,ni bukan marah tau..muehehhehe... Kalau nak blog engkorang senang load sila tanya pada pakar2 blog @ google terus okeyh??Saya belum terer sangat bab2 ni.

OKBAI
CARA NAK CHECK KELAJUAN WEBSITE DAN BLOG CARA NAK CHECK KELAJUAN WEBSITE DAN BLOG Reviewed by Dhia Vivadea on 12:58:00 AM Rating: 5

Post AD