Header AD

Denggi tiada Ubat?! Betulke? Saya salah sorang suspek denggi dulu.. T_T

Hi Assalamualaikum

Baru je berkesempatan nak kongsi ilmu yang Diya ada..Saya sangat sibuk hari2, setiap masa dan tiada masa nak tulis blog walaupun banyak sangat benda diya nak share. Huwaa T_T


KENYANG ko ea nyamuk... =_=


Jadi sementara ada kesempatan nak tanya korang ada pengalaman terkena penyakit Denggi?? Lebih kurang 2-3 tahun lepas, Diya jadi suspek denggi secara tiba disebabkan demam mengejut & suhu badan super duper panas! Letak je tangan jarak 1 jari dari kepala pun dah boleh rasa bahang panas demam tu tau..wuwuwu...

Sehari sebelum tu, serius memang rasa tak sedap badan macam seram sejuk and nak demam.. Duduk area flat seksyen 7 tu kan memang banyak kes denggi. Ntah bila kena gigit nyamuk pun tak tau la kan..wuwuwu...

Esoknya suhu makin meningkat dan terus ke klinik doc suspek denggi sebab suhu sangat tinggi. Kemudian benda yang saya kena buat setiap hari pergi klinik ambik darah..waaa sampai lebam dua2 lengan ni..uhuk2...setiap hari platlet darah makin berkurang...Masing2 dah risau. Doc nasihat minum 100 plus and sup ketam sebanyak mungkin.

Tapi masalahnya badan tak kebah pun minum sup and 100 plus tu! Adeh...

Bintik2 merah dah mula timbul.. Doc pulak boleh cakap kalau esok cek darah masih berkurang kena tahan wad...adoii...

Then Family in Law tanya kan sedara2 kot cara nak ubat denggi ni..Diorang suruh:

- rebus pucuk betik
-Perah pucuk betik tu minum airnya
-Makan pucuk betik tu jugak

PAHIT jangan cakapla...adoi memang pahit nak mati...Tapi yang bestnya..esok demam terus ok sikit dan cek darah, platlet naik kaw2 mek ngoi....fuhh..legaaa...


So tak payah masuk wad, demam kebah, denggi takda..wiwiwi ( tapi ada org ckp virus denggi tu masih ada dalam badan tak hilang.wallahualam...yang penting alhamdulillah sihat dah sekarang )

Jadi kalau yang agak2 kena suspek denggi tu cepat2 makan pucuk betik sebelum jadi denggi berdarah...100 plus and sup ketam tak berkesan untuk Diya tapi uolls makan je buat syarat..ngeheheh...

HARAP MEMBANTU anda :)



Denggi tiada Ubat?! Betulke? Saya salah sorang suspek denggi dulu.. T_T Denggi tiada Ubat?! Betulke? Saya salah sorang suspek denggi dulu.. T_T Reviewed by Dhia Vivadea on 9:36:00 PM Rating: 5

Sponsored ads