Header AD

Cara hilangkan bau laut pada seaweed

Assalamualaikum

Baru2 ni, diya ada buat kajian cara nak TOTALLY hilangkan bau laut pada seaweed..DAN TERBUKTI berjaya 97% muahahah! Lagi 3 % tu adala jugak bau tapi umpama macam takda bau pown.Yeyeyey ! ^_^

Cara2nya dengan menggunakan:

1- Limau nipis (kulit sahaja)
2- vanilla ( diya pakai kayu vanilla beli kat ranau haritu )

Ok sebelum ni diya ada buat entry post guna daun pandan kan? Pandan memang best wangi tapi kalau uolls terlebih masukkan daun pandan, rumpai tu bila makan dah macam pelik sebab wangi sangat..( Takleh nak masuk tekak.bluuerrkk ). Plus walaupun dah rebus dengan pandan bau laut still ada cuma berkurangan. Dan untuk hilangkan bau laut tu diya akan campur dengan milo panas tanpa susu..kuikui.. :P

Kalini, Diya try test dengan limau & vanilla pulokk..Best giler hokeh! Heaven je rasa...

Dengan kulit limau:

1st-korang basuh rumpai dengan kulit limau, ramas2 basuh sampai bau laut takda. ( kalau buat kerabu ni mesti sedap sebab dah bau limau..hihi )
2nd- Rendam semalaman dengan kulit limau ( biar bau meresap..muahaha! )
3rd- Rebus dengan kulit limau then simpan peti ais biar tahan lama sikit ( kalau da bau hanyir lepas 2 weeks maknanya dah tak elok leteww =_=' )

merendam dengan kulit limau~


Hasil lepas rebus dengan kulit limau
Biasanya ada orang akan campur gula or kordial masa rebus, tapi diya tak suka buat camtu sebab nanti kalau nak pakai masker takkan nak pakai yang manis macam gula tu..nanti semut hurung satu muka pulak. >.<' So better rebus dengan bahan2 semulajadi je.. agak2 nak manis tu korang buatlah bila nak buat air tu hokeh? :)

Dengan vanilla:

1st- cara sama je macam dengan kulit limau basuh,ramas,rendam untuk hilangkan bau
2nd rebus bersama vanilla ( kayu vanila ni korang kopek dulu pastu campur dengan air yang nak rendam dengan rumpai ) sebab bila kopek die punya estract banyak kat dalam kayu tu..(entah betul entah tak ayat aku janji korang paham udah lerr...haha )

kayu vanilla yang wangi lembut heaven! ^_^
Testimoni diya:

Vanilla- pakai masker hampir takda bau, mostly bau vanilla je, bau laut sikit. Bau vanilla  sangat lembut&tenang. Buat air dah tak perlu campur milo dah.. Hoyeh2! Korang boleh terus makan camtu sahaja ataupun buat air campur kordial atau gula sikit kalau nak manis ( biasanya diya letak sunquick je, taknak gula sebab tak elok utk kesihatan )

Limau- Belum test makan sebab tengah syiokk pakai vanilla..bhahaha! cuma masker limau ni bau laut up sikit la dari masker vanilla...

Hasilnya...

Diya prefer rebus dengan vanilla sebab BEST untuk masker & minuman harian ! ^_^v  

**Makan seaweed ni kena hari2 & berterusan sebabnya hari2 badan kita ni terdedah dengan macam2 makanan tak sihat, udara kotor,pencemaran,etc..semua tu boleh efek badan dan kulit. Diya dah test kat diri sendiri, diya pakai dalam sebulan dua apa hasilnya..dan bila diya stop apa hasilnya...Yang penting semua ni khasiat semulajadi & takda campuran benda pelik2.. Yela sekarang kan macam2 produk jual kat luar sana tu..Takut nak ambik sembarangan.

Diya bagi contoh ea..Bukan contohla,kenyataan yang diya alami.. Diya pakai produk2 untuk kulit dan sebenarnya kadang2 rasa macam tak selesa sebab bila pakai bau bahan chemicals..Memangla berkesan tapi bau chemicals buat diya tak selesa...Diya ni akan kaji walaupun tak teror bab2 sains ni..Tapi life also science wut?bhaha!

Uolls setuju tak mana2 produk kecantikan kita kena consume berterusan sampai bila2 untuk terus cantik? Macamntu jugak dengan rumpai cuma bezanya rumpai lebih semulajadi.. Ada 1 produk ni, bila diya pakai YESS seriously bagus, kulit cantik..Tapi diya try stop pakai, u know wut happen? My skin jadi lebih teruk dari sebelum.. Produk ni bila pakai bau chemicals die tu..adehhh...menyesakkan hidungku...Bukan kuat pun bau tapi diya jenis tak suka produk2 yang dah campur macam2 ni..So i stop consume that product and continue guna rumpai..AT LEAST  takda chemical macam produk A&C.

Umpama kita makan sayur hari2, nasi hari2 menjadi keperluan.. Rumpai pun kena jadi keperluan wajib untuk kesan jangka panjang..Rumpai punya efek bukan secepat produk kecantikan yg dah campur chemicals..It takes times but worth. ^_^

 Masa diya stop makan rumpai, sangat jeles dengan hubby sebab kulit die lagi lembut dari i uolls ( dia pun pakai setelah sekian lama haku pakai awal2 dulu) ...urrgghhh..Mana aciii..bhahaha! And liang pori makin terbuka tapi bukan secara mendadak, takes time...Kulit Diya jadi camtu sebab try tak consume rumpai..Dahla hari2 terdedah dengan macam2 toksin..macamana badan tak ter effect kan? Thats why for me i need supplement like seaweed untuk buang sampah2 dari badan ni ha.. 

My skin not fully recovered tau.. Cuma liang pori dah mengecil, whitehead berkurangan, kulit lembut.. Selain itu, macam bintik2 still ada, jerawat pun ada jugak sikit2.. Like i said, it takes time when consuming natural things~ ^_^v 
Cara hilangkan bau laut pada seaweed Cara hilangkan bau laut pada seaweed Reviewed by Dhia Vivadea on 3:23:00 AM Rating: 5

Post AD