Cara masak, pakai & penggunaan seaweed sabah


Untuk entri kalini diya share cara dari start basuh, rendam,masak sampailah jadi macam agar2 untuk dimakan & buat masker.. 

Tapi uolss yang ada penyakit tu rujuk pada doc dulu untuk elak penambilan berlebihan sebab rumpai ni boleh meningkatkan sistem imune badan, antioksida tinggi. Jadi anda kena tahu tentang badan anda ok ? :) sebab kengkadang yg ada penyakit cam kencing manis ke, etc diorang ada pantang kan? takley makan manis bla bla bla. (ini contoh sahaja)..Rumpai ni khasiat terlebih2 so wajib rujuk doc dulu kalau ada penyakit! Kalau untuk masker sukahati korang lah nak pakai banyak mana.. :) 

Untuk yang pregnant pula:
* IBU MENGANDUNG - KULIT BABY JADI CANTIK (untuk kandungan 4 bulan keatas shj)
 * IBU RASA BERTENAGA N TAK MUDAH LETIH
* IBU MENYUSU - BLH MKAN XDA MSLH...COLLAGEN NI TINGGI MINERAL,HAMPIR MENYAMAI SUSU IBU
* KANAK-KANAK YANG BERUMUR 2 TAHUN KE ATAS
* WANITA SELEPAS BERSALIN TIDAK DIGALAKKAN MAKAN RUMPAI LAUT HINGGA SELEPAS 2 BULAN BERSALIN,ANDA BOLEH CONSUME SEMULA..

Gambar 1st belum rendam.gambar 2nd baru dalam setengah hari rendam.gambar bawah selepas rendam 2 hari akan kembang.100gm pun biasanya dah banyak sangat. Cara dya rendam: dya basuh dalam 2,3 kali guna air bersih then rendam dalam air 2 hari tukar air setiap hari (rendam semalaman pun dah ok), lastly rumpai tu akan kembang jd warna light purple.rendam ni utk hilangkan bau garam tau. Uolls boleh beli kat pengedar berdekatan anda k.dya tolong share info je ni :-) ♡
Proses masak rumpai:
1st.selepas proses rendaman,basuh bersih2 pastu masak campur daun pandan utk hilangkan bau laut.
2nd: masak sampai hancur dalam 15 minit
3rd: dya bahagi 2 jenis tau. 1 jenis utk masker 1 lagi utk campur dalam minuman @ makan camtu saja
3rd: utk masker: diya ambik separuh drp masakan td biarkan sekejap tgu sejuk sikit pastu baru masuk bekas bertutup.

4th utk campur dlm minuman/makan camtu saja, ada org akan letak gula tau.sukat ikut suka asalkan jangan lebey plak. Tak elok untuk kesihatan.saranan diya lagi tawar lagi bagus..dya tak letak gula sebab time nak campur dalam kordial tu,kordial kan dah manis so buatpe nak tambah manis lagik.hahah..tp ikut korangla..agak2 macam lebih selesa letak gula,letakla k..diya guna air twister orange tu campur dengan seaweed yg dah jd agar2 ni dlm 2 sudu..pastu kacau je sampai hancur agar2 tu.untuk yg tak pernah makan rumpai kalau korang rs pelik ms minum korang tahan nafas macam korang makan ubat.ho ho..lama2 nanti korang akan biasa lah.bau laut still ada tp tak kuat :-)
Untuk masker : kalau diya pakai pagi lepas bangun tidor tu sekali, malam sebelum tido tu sekali.so basuh time dah kering.tp kalau yg be4 tido tu diya basuk esok paginya.hehe.. Dya try makan warna purple ni sebab untuk kesihatan dalaman.uolss sila google k.
Masa 1st dulu dya pakai yang fresh warna hijau tau.dya pakai yg fresh dalam masa kurang seminggu pori2 mengecil.kulit lembut& tegang. Kalau yg purple ni dya tak tahu amik masa brp lama sebab kulit dya da recover awal2 pakai yg fresh.so tak dpt nak cek.nti dya test kt org lain eh..hewhew :-)
Untuk campur kordial, ni dya bc kat tenet diorang campur dlm 2 sudu collagen ni dalam kordial sunquick or apa2 kordial la pastu buat minum.Campur dalam 2 sudu pagi sebelum breakfast and malam. Boleh jugak telan camtu saja.im on my way to try.ho ho :-P

Seaweed fresh tahan 2 minggu.dry seaweed tahan lama tp kalau yg dah masak ni thn 2 mgu kot.dya xtau sebab baru nk ngetest.yg pasti kalau uolss simpn lebih 2 mgu nti jd bau ikan hanyir..

Ni yang da siap masak diya letak dalam bekas simpan dalam peti ais time nak guna buat masker ambil pakai sudu ye..
Yummeh! Cara diya telan collagen rumpai..kikiki... :-) kacau sampai hancur pastu bygkan mcm serdak jus oren ni.haha..:-P
Untuk yang tak biasa silalah cuba cara macam saya! hihihi
Ini diya pakai masker..Best sebab tegang giler! berbanding rumpai hijau tau
Ni kulit masa pakai dalam 2 minggu. Diya ada pakai skincare a-dha jugak tau untuk protect muka time keluar, cuci muka,bla bla bla..silalah beli di page ASNEDA..Sebab dia menjual yang original dan berkesan sangat..Sekarang ni satu famly pakai a-dha...hikhik..

Antara komen2 dari yg dah pakai and kawan2 :

' kenapa muka ko ni berseri2 sekarang ni'
'patutla muka cantik, kulit dah bersih' ( adik diya ada masalah jerawat,pakai macam2 produk,saya cadangkan adha baru la bersih muka die..parut2 tinggal sedikit )
'kulit akak putih la' (sebelum ni memang putih, tapi sekarang lagi bersih dan sekata )
'kak mai nampak muda la sekarang, berseri2' ( my mom guna adha ramai yg puji kulit dah tak kusam..sebab sebelum ni muka mama memang kusam )
banyak lagi komen2 dari orang yang nampak perubahan. Nanti kalau ingat diya buat post entry tentang a-dha ea ^_^

Kalau kengkawan lain pakai set skincare A-dha diorang akan makan supplement macam vit c, beutskin essence untuk dalaman badan. Tapi diya plak gabung dengan seaweed sebab lebih natural & tak suka makan pil..hihih

kulit lepas guna sebulan.ekceli masih dalam perawatan kulit diya ni, jerawat n bintik still ada sikit2..tapi for sure pori2 dah kecik, kulit bersih berbanding dulu..guna bahan semulajadi memang ambil masa sikit untuk recover badan kita, kalau guna produk yang dah diubah suai kata efek cepat tu hati2 sebab takut ada chemicals berbahaya yg akan memudaratkan anda kemudian hari ( cthnya kanser, sakit kulit, bla bla bla )
Best giler sekarang ni sebab bila keluar memang tak perlu mekap, kulit glowing, period cantik je, whitehead,blackhead semakin berkurangan, bintik2 tak nampak, kulit makin cerah putih, lembut macam baby, kulit sekata & tegang. Eyebag berkurangan ... Ni testimoni daripada diya tau...huhu...

Untuk yg duduk semenanjung sila dapatkan pada pengedar2 yang dipercayai tau. Diya duduk sabah so diya  beli terus dari pembekal. Kalau kat semenanjung, kawan diya ada 2 orang yang jual:

1- kasih husnina -0179165540
untuk area Kuantan dan lain2 tmpt pun boleh
2-AyuCiyuaxyura 013-5882595 COD -putrajaya & setapak

diorang pun pos jugak :)
 






Cara masak, pakai & penggunaan seaweed sabah Cara masak, pakai & penggunaan seaweed sabah Reviewed by Unknown on 11:40:00 PM Rating: 5

31 comments

  1. diya sabah kat mana? hehe

    ReplyDelete
  2. hi..nak tanye..masker hari2 boleh pakai ke?

    ReplyDelete
  3. Awak guna dha skin tu, sabun je ke atau 1 set serum, krim siang malam?

    ReplyDelete
  4. Tp guna collagen rumpai laut jugak kan? Hehe, nk tnya la okay tak klau just pkai sabun adha je? Serum pkai safi, ?

    ReplyDelete
  5. salam. saya sofia. saya baru nk try minum seaweed ni. banyak soalan saya nak tanya. harap awak tak kisah.
    1)berapa kali minum? setiap hari boleh?
    2) nk rebus seaweed tu kalau minum satu mug boleh?
    3)berapa lama nk rebus and minum air seaweed tu?
    4)seaweed saya colour purple,kalau nk buat mask, kena rebus until die becomes jelly right? then baru pakai dekat muka. mcm tu ke?

    ReplyDelete
  6. fathin :pakai adha satu set serum, krim mlm,krim siang,sabun ..aah pakai rumpai jugak :)

    ReplyDelete
  7. sofia:

    1)berapa kali minum? setiap hari boleh?
    sehari dua kali setiap hari

    2) nk rebus seaweed tu kalau minum satu mug boleh?

    aah biasanya dya mmg letak 2 sudu campur kordial tanpa gula mix dgn airpanas

    3)berapa lama nk rebus and minum air seaweed tu?

    rebus sampai hancur..seaweed tu tak elok kalau dah bau mcm hamis.kalau bau hanyir tu bau laut mmg ok lagi.tapi bc entri terbaru dya ttg seaweed ada cr nak hilangkan bau tu

    4)seaweed saya colour purple,kalau nk buat mask, kena rebus until die becomes jelly right? then baru pakai dekat muka. mcm tu ke?

    rebus sampai hancur lepastu masuk dlm petiais utk tahan lama.pakai anytime yg awk nak k :)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. These are genuinely fantastic ideas in concerning blogging.
    You have touched some nice things here. Any way keep up wrinting.


    My web blog - minecraft account

    ReplyDelete
  10. Good day! Do you know if they make any plugins to assist
    with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results.
    If you know of any please share. Thank you!

    Also visit my web blog free online photo editing

    ReplyDelete
  11. salam diya nk tny 2 sudu utk breakfast n malam gune sudu besar ke?

    ReplyDelete
  12. Hi! I could have sworn I've been to this site before but after browsing through some of the post I realized it's new to me.
    Nonetheless, I'm definitely delighted I found it and I'll be book-marking and checking back frequently!


    Feel free to visit my homepage click here

    ReplyDelete
  13. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I wrote and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
    I as well am an aspiring blog writer but I'm still new to everything. Do you have any recommendations for inexperienced blog writers? I'd genuinely appreciate it.


    Also visit my website get Dragonvale

    ReplyDelete
  14. What's up to all, it's actually a pleasant for me to pay a visit this web page, it includes important Information.


    Also visit my web blog HowTo Password Hack Twitter Account

    ReplyDelete
  15. I'm impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that's both equally
    educative and engaging, and let me tell you, you've hit the nail on the head. The issue is something which not enough people are speaking intelligently about. I'm very
    happy that I found this in my search for something concerning
    this.

    Feel free to visit my web page - Amazing videos

    ReplyDelete
  16. Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

    Check out my web page minecraft account

    ReplyDelete
  17. Flowery Branch rosacea specialist

    Feel free to visit my blog post rosacea treatment Frederic

    ReplyDelete
  18. Thanks for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your further
    post thank you once again.

    Feel free to visit my web site: dragonvale download hack

    ReplyDelete
  19. It's truly a great and helpful piece of information. I'm glad
    that you simply shared this useful info with us. Please stay us up to date like this.

    Thanks for sharing.

    Visit my web site - Funniest Fail Compilations

    ReplyDelete
  20. I really love your blog.. Very nice colors & theme.
    Did you develop this amazing site yourself?
    Please reply back as I'm hoping to create my own website and would like to know where you got this from or what the theme is named. Thanks!

    Feel free to visit my site :: play minecraft Free

    ReplyDelete
  21. If you wish for to get much from this piece of writing then you have to apply such techniques to your won website.



    Here is my page ... cheating castleville

    ReplyDelete
  22. It's fantastic that you are getting ideas from this paragraph as well as from our argument made at this time.

    my webpage crafting in minecraft

    ReplyDelete
  23. I almost never write remarks, however I browsed a few remarks here "Cara masak, pakai & penggunaan seaweed sabah".
    I actually do have 2 questions for you if you do not mind.

    Is it simply me or does it look as if like a few of the responses look like they are coming from brain dead visitors?

    :-P And, if you are writing on other sites, I would like to follow you.
    Could you make a list of every one of all your social networking sites like your
    Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

    Feel free to visit my website - psn money codes for free ()

    ReplyDelete
  24. Hello there, I found your site via Google whilst looking for
    a similar subject, your site got here up, it looks good.
    I have bookmarked it in my google bookmarks.

    Hello there, just become alert to your blog thru Google, and found that it's truly informative. I am gonna be careful for brussels. I will be grateful in case you proceed this in future. A lot of other people will be benefited from your writing. Cheers!

    Review my webpage: Fail Compilation 2013

    ReplyDelete
  25. Hey there! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?

    I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on.
    Any tips?

    my weblog; usb password reset

    ReplyDelete
  26. If you want a Premium Minecraft Account check out this generator.
    With it you can generate a unique Minecraft Premium Account which no one else has!
    You can Download the Free Premium Minecraft Account Generator http:
    //www.minecraftdownload2013.tk

    Asking questions are in fact good thing if you are not understanding anything entirely, except this article presents
    nice understanding yet.

    ReplyDelete
  27. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wished to say that
    I have truly loved browsing your blog posts. After all I will be subscribing for
    your rss feed and I am hoping you write again very soon!



    Feel free to visit my blog post - Online TV Series

    ReplyDelete
  28. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
    I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit,
    but other than that, this is great blog. A fantastic read.
    I'll certainly be back.

    My blog ... soundcloud to mp3

    ReplyDelete
  29. When someone writes an piece of writing he/she maintains the thought of
    a user in his/her mind that how a user can be aware of it.
    Thus that's why this paragraph is outstdanding. Thanks!

    Here is my blog post passwords

    ReplyDelete