Header AD

Perbezaan material kain Chiffon

Ni instantshawldhia , material chiffon washable grade A+++ Keluaran jan 2015 oleh vivadea
Hi uollss..~

Harini cerita tentang kain chiffon pulakla okay. Terasa nak share dengan kawan2 sebab dulu2 saya ni buta kain..wahaha...kain apa pun bukannya tau..asal cantik je rembat pakai. 

Tapi sebenarnya kain seperti chiffon ada banyak sangat jenisnya. Ada chiffon murah, sederhana murah, mahal. Kalau nak bezakan kain chiffon ni the best yang uolls boleh buat is pergi je jakel then compare la kain2 tu semua. Starting the cheapest one sampai la yg paling Woww harganya..huhu

Untuk yang murah tak payah explain kot sebab memang kurang berkualiti,panas, terlalu nipis & tak tahan lama.. 

Kategori chiffon ada banyak, chiffon silk, chiffon mix, banyak lagilah namanya. Dan kebiasaannya pereka2 terkenal mestilah guna chiffon mahal kan2? Sebab chiffon mahal die punya flow kain tu cantik uolls...Serius tak tipu.... Try la usya2 blog rizman ruzaini ke, hatta dolmat ke, rizalman ke..ramai lagi lah.. Diorang mesti pernah guna kain chiffon jugak untuk design diorang kan2? Tapi of course la yang terbaik punya ^_^

Saya ni bukan tau sangat pasal kain cuma saya just nak share pendapat je tentang kain chifon ni. Kebiasaannya tudung2 yang jual diluar menggunakan matarial berbeza- beza. Ada guna chiffon lining ( guna chiffon lining buat baju tp rege mahal kot..hadoi ), ada guna chiffon silk & ada guna chiffon washable.

Perbezaan chiffon silk dan washable( ni compare kain mahal tau,price range  RM40++  above)


  • Chiffon Silk
- dry clean sahaja
- tak boleh iron panas sangat nanti terkoyak
- Sangat sensitif
- Flow tudung cantik dan nampak lembut
- Tidak panas
- Mempunyai nilai yang sangat ekslusif
- Permukaan kain lembut berbanding material georgette or chiffon murah
- Jenama terkenal Fareeda & Vivadea menggunakan kain chiffon silk
- Flow lebih ringan berbanding chiffon washable
- Senang basuh, celup2 je dalam air sabun
-  walaupun lepas basuh jadi kedut2, kain ni Senang gosok


  • Chiffon washable:
- Boleh basuh mesin
-Tak mudah terkoyak
- Senang nak jahit manik
- tidak panas/material sejuk
- Flow lebih berat dari chiffon silk/terletak cantik
vivadea, sugarscarfRadiusite  guna kain chiffon washable
- Senang gosok, senang  kedut sikitla.
- Nampak biasa  tapi tahan lasak berbanding chiffon silk (tambah manik menjadikan nampak eksklusif)

Contoh saya guna material chiffon washable ( sy pilih chiffon washable grade A sebab kain ni sangat selesa dan bila pakai rasa memang kain mahal & selesa tahap maksima ^_^ )


ni pakai chiffon washable grade A klik SINI

Kedua2 material ni ada kelebihan masing2 dan untuk yang pernah merasa material tu mesti boleh beza dan pasti ada pilihan masing2.

Ikuti perkembangan terkini di instagram VIVADEA dan register web di www.vivadea.com untuk mendapatkan banyak diskaun menarik! ^_^

Thanx for reading uollss~

Perbezaan material kain Chiffon Perbezaan material kain Chiffon Reviewed by Dhia Vivadea on 5:16:00 PM Rating: 5

Sponsored ads