Header AD

Makeup Tips - Nama2 brush mekap bila korang rasa nak beli kat kedai nanti


perfect brush for perfect make up

Hi semua..untuk kengkawan yang follow blog diya dan rajin baca entry tentang mekap mesti tau apa yang diya dah cerita sebelum ni..kan3x? hihih...pagi2 ni tengah kebosanan plus malas nak breakfast la.. so tetibe teringat kat blog dya ni..kesian rasa tak update tau...

Back to the topik, rasa2 nya masih ramai lagi yang belum tahu tentang brush mekap sangat kan? especially nama2 brush tu..tp hanya kenal jenis brush tu. Dya pun sama tau..nama2 brush ada yang masih dya tak tahu ..so bila nak membeli brush nampak nama macam pelik2 pulak kan..Tapi sekarang dah tahu..wink *_^

Tips- setiap part pada muka guna brush yang berbeza untuk mengelakkan mekap yang tak best..elok2 muka cantik tetiba jadi lain macam-

okay jom tengok brush & namanya siap dengan sedikit penerangan tentang kegunaan brush ni hokek! :)

dome brush
kegunaan :-
untuk membentuk tulang pipi / letak powder bawah mata / untuk letak blusher. Biasanya untuk part2 yang susah nak bentuk/bhg2 kecil..kalau pakai brush yang besar cane nak bentukkan tulang pipi.tapi kalau nak pakai brush lain pun boleh as long as pandai nak adjust shape pipi anda :)

recommended : MAC 138 tapered face brush


foundation brush
kegunaan :
untuk apply liquid foundation pada muka. Biasanya kebanyakan MUA pakai brush ni.

Selain brush boleh jugak guna sponge untuk apply foundation ,biasanya MUA cina pakai sponge sebab lebih natural dan utk jaga kulit muka ni ( umpama belai kulit muka )

tips- untuk dapatkan hasil yang halus dan mekap tak pecah2, dap kan foundation secara berperingkat..jangan sekali dap terus tebal atau letak banyak sangat liquid foundation ..buat sikit2 sampai dapat cover kulit muka.
               










           kegunaan : 
kabuki brush


untuk finishing muka nampak flawless/apply blusher di pipi

guna brush lain pun boleh, tapi kalau guna brush ni sesuai untuk cover keseluruhan muka dengan barang mekap berbentuk powder dan senang nak kawal bila nak apply powder kat kawasan tertentu.
Cthnya :- bahagian pipi ( apple cheeks )
















Stippling Brush/flat top kabuki
kegunaan : 
untuk apply foundation pada muka jugak. Haritu masa shoot kat Karangkraf, MUA che'non guna brush ni untuk apply foundation.
ni alternatif selain guna brush yang kat atas tu (foundation brush)           Seriusly pakai brush ni muka sangat flawless cam barbie doll.Tengok kat fb saya ada gambarnya. Hasilnya haluss..


















no 5 - faintail brush
kegunaan untuk:
no 5 :- brush ni pulak untuk bersihkan mekap2 pada muka. Cth masa nak apply eyeshadow tu ada habuk2 eyeshadow jatuh2 kat muka kan? so jangan plak lap dengan kain or jari..nanti makin comot...lebih baik guna brush ni utk buang habuk2 tu

medium angle brush

small angle brush
brush medium angle ni guna untuk buat shading pada hidung. Untuk shading pada pipi pakai brush angle jugak tapi lebih besar dari yang medium ni

















         
biasanya saya guna brush small angle brush ni untuk apply eyeshadow kaler coklat gelap pada kening/membentuk kaler kening. Sebab guna brush ni kita boleh kawal angle/bentuk pada kening tu


















tips ~  sebab pakai brush angle untuk shading : kita senang nak kawal bentuk/shape/angle shading pada pipi and hidung.

Okay hopefully penerangan dya ni berkesan untuk korang tau.huhuhu..Penerangan ni based on apa yang diya selalu guna masa nak mekap kat muka sendiri..Brush yang diterangkan ni brush2 penting untuk apply mekap.
Makeup Tips - Nama2 brush mekap bila korang rasa nak beli kat kedai nanti Makeup Tips - Nama2 brush mekap bila korang rasa nak beli kat kedai nanti Reviewed by Dhia Vivadea on 12:10:00 AM Rating: 5

Sponsored ads