Header AD

Makeup Tips- Brush mekap harus di cuci sebelum dipakai!!


Bila kita nak mekap kita akan guna brush..jadi brush yang kita nak guna tu sebenarnya kena bersih. Banyak sebab kenapa kita harus bersihkan dulu before kita pakai sendiri ataupun mekap kan orang..Sebabnya:

1- takkan korang nak mekap muka guna berus yang dah berhabuk atau kotor dengan mekap yang dulu2?
2-takkan nak mekapkan muka orang lain dengan brush yang dah ada sisa2 mekap orang sebelumnya?
3- kalau dibersihkan brush tu lebih tahan lama
4- untuk berus2 baru biasanya akan ada bau kuat macam gam rasanya. so bila basuh masalah ni setel

So macamana caranya?

1st sekali untuk mekap baru beli tu, jangan guna dulu..better rendamkan dalam air bersih  dan pastikan bulu berus tu direndam sepenuhnya. Then lepas 1/2 jam tengok balik air tu..bersih ke tak? hikhik...

2nd rendam dalam air sabun..bukan sabun basuh baju tau! huhuh...saya rekemen syampoo baby :) bukan syampoo semata..tambah2 le air sikit biar ada buih...pastu korang amik la chopstick ke, apa2 yang sesuai untuk kacau2 kat syampoo tu..atau bersihkan guna tangan elok2 k

3rd pastu bersihkan dalam air bersih lagi...macam 1st step..tengok kotor lagi tak..kalau kotor ulang2 step ketiga ni sampai bersih.

4th keringkan brush..bila setengah kering letak atas kain semalaman

tips- berus yang guna mekap berasa powder perlu dibasuh seminggu sekali, tapi berus yang guna mekap cecair atau seumpamanya kena basuh setiap 2 hari sekali..



Makeup Tips- Brush mekap harus di cuci sebelum dipakai!! Makeup Tips- Brush mekap harus di cuci sebelum dipakai!! Reviewed by Dhia Vivadea on 8:42:00 AM Rating: 5

Sponsored ads