Header AD

New Life in China

Assalamualaikum semua, Semoga hari2 anda dilimpahi rezeki dan sentiasa ceria!

Saya nak share serba sedikit tentang bumi China ni. Takla banyak sangat lagipun saya kat sana seminggu je. Banyak lagi yang belum sempat diexplore. Apapun saya nak kengkawan semua dapat imagine apa yang saya nak kongsi di sini.

Saya ke China menemani cousin sambil2 cari supplier & material yang bagus kat sana. Manala tau kot2 terjumpa peluang baik kat sana. Memang banyak pun dan rasa bersyukur pada Allah & terima kasih sangat kat cousin sebab ajak gi China. Hehehe, jap g kembang ar org tue kan3...

Tiket untuk seorang ke china dalam RM1200+ termasuk luggage 25 kg, dan kos penginapan pakej Deluxe Suite kot,  dalam RM2000++ seminggu kat Southern Club Hotel Business Class. Ekceli time kitorg pergi ni ada exhibition so rate hotel memang naik berganda2..so if pergi date yang takde exhibition mungkin jauh lebih murah

BDW, hotel yang kitorang duduk memang superb la..sangat best sebab hanya 15 minit dr exhibition & persekitaran sangat tenang jauh dari bandar.Cuma jauh dari bandar 45 minit dari Beijing Lu. Hotel tu sekitar kawasan Universiti. Jadi of coz la senyap je tempat tu..sampaikan bila naik cab, driver cab asyik sesat je sebab tak biasa dengan kawasan hotel tue.Dalam banyak2 cab hanya satu cab je ok..tu pun die pakai gps...hehe tapi bateri kong plak time tu kan.nasib bek ada kawan chinese yg terer jalan..so takdelah sesat macam biasa. hahahah...Yang paling dasyat budaya pemandu di sini, bila dah terlepas simpang die akan reverse kereta sampai kat simpang yg terlepas tu,jauh pulak tu... nasibla tak banyak kereta. Ingat kan setakat camtu jek. Rupenya kat tengah2 jem kenderaan yang terlepas simpang boleh pulak cross jalan semata2 nak masuk simpang. Peh kalau kat Malaysia memang da kena langgar agaknya..hahaha..sebab org Malaysia bawak kete laju. Diorang bawak slow jek..Kadang2 rasa nak tolong bawakkan pun ada..huhuhu....

1st day, saya teman cousin setup booth kat pazhao complex. Allergic memang tak tahan gile seyh..asyik bersin jek sampai sakit pinggang sebab masing2 sibuk ubahsuai booth..So habuk2 berterbangan dengan bebas. Memang tak tahan wooo...Ada 3 hall : Hall A, Hall B & Hall C, Malaysia di bahagian Food Hall Area B. Tempat tu tersangatlah besar macam mall dah rasanya tapi diorang takmo jual la barang kat situ..hampeh betull...Susah tau nak pujuk2 diorang..Last2 dapatla jugak free gift & beli sikit2..Nak keluar ke Shopping complex lain tak sempat. So dapat shopping kat sini sikit2 pun jadilah..hahaha..

Pas da habis setup booth kitorang gi shopping kat beijing Lu . Tempatnya sama je macam kat petaling street, Jalan Tar. Cuma Beijing Lu lebih banyak kedaila..pusing satu hari memang xpuas punyer. Kos naik cab dari  Hotel ke Beijing Lu dalam 80-100 RMB..lebih kurang RM40- RM50 duit M'sia. Budaya jual beli kat sini pun berbeza tau. Kalau U all da tengok2 barang jangan banyak tanya sangat. Nanti kalau kita tak beli die akan maki2 bising sepanjang kita jalan keluar dari kedai tue. Ada satu kedai tue, saya just tanya berapa harga , biasanya diorang akan bagi harga then if kita tak nak dia akan suruh kita letak harga. Then saya letakla harga serendah2 nya. Hahahah.. Die tak setuju so saya just cakap wo bu yao then terus nak blah. Tapi orang tu tarik ckp2 mcm nak gadoh pun ada..adoi time tue da rasa panas n cuak jek..Dahla sensorang time tu..buatnya die tak lepaskan saya cane?...huhuh..Time tu saya buat selamber jalan ,blah dari kedai tu then jalan tak toleh2 dah..Takut & cuak wooo..@_@

Berbeza pulak dengan satu tempat lagi di shang xiajiu. Kitorang naik MRT ( mcm LRT la) dari Beijing Lu ke Station Changsou Lu dengan harga RMB2 / RM 1  sahaja.. syiok betull...murah jerp..heheheh....

Budaya jual beli kat sini pulak berbeza berbanding Kat Beijing Lu. Harge diorang lebih murah dpd Beijing Lu. Tapi Kalau kita mintak turun harga memang susah nak dapatla..kalau kita blah dari kedai die pun tak heran...hahahha..

Persamaan budaya di kedua2 tempat ni ialah cara menarik perhatian orang untuk masuk ke kedai dengan cara menepuk tangan mengajak masuk sambil cakap2 la...Selain Tu, saya turut perhatikan cara diorang berbisnes, display barang and ada yang jual hanya menggunakan stand baju sorong sepanjang jalan..peh low cost cara camni..kalau saya wat camni jugak sorong kat tengah2 jalan TAR tu rasa2 ok tak?? hahahhaha...

cara berkomunikasi dengan orang kat china ni agak kelakar sikit.bhahahah saya akan ckp mandarin sikit2 la..setakat tanya harga, taknak beli ke ok la...tapi kalau yang rumit2 sikit pakai bahasa isyarat macam orang bisu.macam ayam ngan itik pun ado...hahahah..ada pulak sorang cina tu cakap sy gila bila sy tawar harga yang sy nak..ingat i xpaham ke diorang cakap..hello...i faham la walaupun sikit cuma tak berapa pandai nak balas..then menyiraplah darah kan...so apelagi sebab marah speaking .nth ape2 keluar..just simple mandarin .hahah..cuak org tue..hambik kau..geram tul..hahha lama2 die baru bagi harga yg i nak..padan muka...hahahha..(jahat tul kan sy?? : P)

Masa 1st day sampai kat expo tue, memang keliru dengan tempat tue plus orang kat sana bukan tau speaking pon...adoiyai...then bila tengok jalan nak ke hall yg sebetulnya mak ai..terkujat jugak time tu..punyela jauhhh...sakit kaki memang tak dapat nak bayangkan laa.tuhan je tau..1st day semua sakit, pinggang & kaki terutamanya...hahah sebab tak biasa berjalan2 terlalu jauh gile yang amat....setiap hari shuttle bus (bus free yang disediakan pihak hotel khas untuk exhibition) yang kitorang naik akan berhenti kat Hall A. So kitorang kena jalan 20 minit ke Hall B setiap hari....*_*

2nd day kuku kaki rasa nak tercabut seyh..saranan saya jangan pakai kasut bertutup...hahaha.. sakit giler varvieee !...sebb saya setiap hari akan ronda semua kawasan dari Hall A sampailah ke Hall C. ronda gitu2 jek..tak tengok satu persatu sebab tak larat.saya akan pergi tempat yang saya dah target je untuk VIVADEA.

Hari ketiga kaki ok sikit tapi pinggang mak aii bla bongkok nak amik barang rasa macam nak patah...pehh...Hari2 seterusnya beransur baikla..hehehe...

Makanan Halal?? Agak susahla nak cari plus tak sempat nak survey la. Yang kitorang tahu Chef  India Restorant kat area Beijing Lu. Tu pun sebenarnya was2 gak la sebb nampak diorang serve arak kat org bukan muslim kan...so menu kitorang setiap hari MAGGI lerr...dengan Milo..hahhaha...Last Day barula singgah satu restoran muslim area Tianhe Lu. Itu pun Client yang tolong bawakkan..hehehehhe.... Restoran berkonsep ala2 Arab. Makanan die superb la rempah die memang terasa...:)

Paling best kat Exhibition ni dapat kenal dengan ramai orang seluruh dunia. Bukan China sahaja. Dan rasa terharu bila ada Orang Islam yang kagum dgn company cousin ( Nasuha Herbs and Spices) bawa Imej Islam sampai ke tahap dunia. :) sebab sekarang ekonomi di kuasai bukan Islam. dan bukan mudah jumpa makanan yang betul2 halal. Diorang percayakan Halal yang diiktiraf drp Malaysia sepenuhnya berbanding yg just tulis halal tapi tak halal pon. Ada juga yang kenal Malaysia krn Tun Mahathir. Macam2 lah ragam diorang. Best sangat dapat berinteraksi dengan orang dari seluruh dunia. Cambodia, Calcutta, China dah pasti, Korea, byk lagilah..hihih..semua sangat friendly.

Banyak nak diceritakan tapi saya sambung esok2 lah k..nak titun dulu..papai. gudnite everyone ^_^




New Life in China New Life in China Reviewed by Dhia Vivadea on 11:42:00 PM Rating: 5

Post AD