Header AD

Saya benci Kolesterol !! >.<'

To translate click HERE

Baru2 ni saya & hubby ke tesco Ampang semata2 untuk cek kolesterol kat situ..Ekceli kat klinik pun boleh, tapi kena bayar RM40 lah..hehe..Kat tesco  time tu nestle buat secara free..So apalagi, Kitorang pun bergegas ke sana memandangkan tat day is the last day. ^_^"

Sebelum tu kitorang sebenarnya dari klinik tau. My hubby buat Pemeriksaan ECG & saya pulak buat USG (Ultrasonography)  . ECG tu untuk cek kesihatan jantung kita ada masalah atau tak. USG plak untuk cek kesihatan bahagian dalaman kita, saya cek dalam rahim sebab takut ada masalah disebabkan dah lama tak period ( tak malu berterus terang.hehe).Semuanya ok cuma ada masalah hormon,jadi perlu stabilkan hormon ni. Encik Suami cek sebab rahang mulut selalu sakit n dada pun sakit kadang2. So better cek awal2 kan? Alhamdulillah dia totally sihat ^_^ .  Doc cakap petanda orang sakit jantung ni :

- rasa kebas di bahagian kiri tangan hingga ke leher
-tangan berpeluh ( bukan yang jenis penyakit tangan berpeluh banyak tu)
-jantung laju
-banyak lagila. 

~time ni asik terfikir my mum jek coz she always be like that..sangat2 risau >.<"~

Penyakit Jantung @ heart attack  setahu saya terjadi bila saluran darah untuk dipam ke jantung tersumbat. Betul ke ea?? Yang pasti ada bab2 tersumbat ni. So yang biasa menyumbat saluran tu ialah KOLESTEROL!!! Dan korang mesti selalu dengar yang sakit jantung ni pembunuh senyap. Jangan ambik mudah hal ni tau. 

Saya tak pandai nak cerita lebih lanjut ttg kolesterol ni. Tapi yang pastinya sangat2 bahaya! Kadar kandungan kolesterol encik suami ok & sangat sihat. Tapi kandungan kolesterol saya da hampir paras untuk makan ubat..waah..takuuttt...Kolesterol saya 5.53 Kalau xsilap, my mum lagi tinggi 21.Peh alangkan saya tau ttg kolesterol saya sendiri pun cuak. Inikan my mum punya..memang dasyat bahaya!! Pastu doc yang cek my mum takde nak bg ubat or nasihat pe cara tuk kurangkan pown..isk2...gerammm >.<

So, my hubby yang sangat2 pentingkn kesihatan cadangkan beli Nestle Omega Plus. Besides, ada sedara pun nasihat kalau nak masak lemak atau yang guna santan better jangan guna santan or susu cair. Kolesterol tetap tinggi. Better use susu nestle Omega Plus ni sebab boleh kurangkan kolesterol selain makan oat. Tapi kalau nak masukkan dalam masakan cairkan dulu coz kan susu tepung. ^_^"~ mmg pasni saya guna susu nestle omega laa~

Lagi satu kolesterol tinggi bukan ada pada orang yang gemuk je ok..Yang kurus cekeding pun ada jugak tau..So jangan ingat kurus korang bebas dari kolesterol tinggi ni.hehe.

So apa yang perlu buat untuk kurangkan?:

- minum nestle omega 2 kali sehari ( 1Kg = RM39)
-kurangkan makanan berlemak, bergoreng
-jangan makan kulit ayam ( i knoe ramai kat luar sana sukee sangat2 kulit ayam kan3x??)
-kurangkn makan seafood  udang  & kerang
- kurangkan makan telur kuning , yang bhg putih nak makan banyak2 pun takpe( seminggu 3 kali je boleh makan telur ayam)
-selalu bersenam ( saya main badminton ngan hubby ..yay! )
-DLL

So saya harap lebih ramai orang di luar sana sedar betapa pentingnya tahu tentang kandungan kolesterol anda & kadar kesihatan jantung anda. Jadi pergilah jumpa doctor anda sekarang!!

~Mencegah lebih baik dari Merawat~
Thanx to Encik suami coz banyak sedarkan kepentingan mjg kesihatan ni ^_^








Saya benci Kolesterol !! >.<' Saya benci Kolesterol !! >.<' Reviewed by Dhia Vivadea on 5:19:00 PM Rating: 5

Post AD