Header AD

Cooking with NO CHOLESTEROL is Good!

Salam...


Sebelum tu...Sekarang seperti yang kita dah kerap nampak., ramai individu yang tiba2 meninggal dunia disebab kan sakit jantung..betul tak?

Mesti ada yang tertanya2 apa kaitannya? so what? bla,bla,bla....

Diorang sihat walafiat masa hidup, takde apa2 tanda sakit pun tapi kenapa tiba2 boleh kena serangan jantung? Hmm..saya ni bukanlah pakar..tapi semua tu ada kaitan dengan kolesterol dalam badan...

ATT:! - individu kurus tak semestinya tahap kolesterol rendah &  individu yang gemuk @ berisi tak semestinya tahap kolesterol diorang tinggi...

Sesiapa saja boleh terdedah kepada risiko high kolesterol. Dan untuk topik ni saya bercerita tentang kolesterol yang jahat tau..So korang rajin2 lah cari info k..takkan nak saya cerita panjang lebar dalam post ni..bosan rasanya.hihihi

Ok jom kita tengok apa kaitan dengan post kali ini.

Semalam saya pergi Giant kat One Borneo..! yay, dapat keluar dari rumah..bestnya!! hehe...macam tak pernah keluar pulak

Saya & hubby cari minyak masak sebab stok kat rumah dah habis..:(

Biasanya kat Semenanjung saya guna minyak masak yang biasa kita guna..Jenama yang dikenali ramai. Tapi bila dekat Sabah ni, kebanyakan jenama saya tak kenal langsung..Kadang2 rasa macam was2 pun ada..Then kitorang belek satu2 & at last jumpa la minyak dr Sime Darby...At least saya bolehla percaya sedikit..hihih

Dan yang pelik lagi, boleh pulak minyak masak ada macam2 jenis ...kalau setakat minyak jagung, minyak zaitun tu boleh lagi..

Rujuk gambar:
ni minyak yang saya pilih..Canola Oil
no kolesterol okek!
lain jenis lain fungsi
Canola oil, Sunflower Oil,Corn Oil, Soya Bean Oil

See???

Ada 4 jenis Oil :
- Canola ( saya pilih ni ^_^)
-Sunflower
-Soya Bean
-Corn

1st tengok macam pelik. (KE SAYA YANG TAK PERNAH TAU KAT SEMENANJUNG ENTAH2 BELAMBAK2 OLIFE OIL NI?).Tapi saya suka sebab cantik..hihih...harga untuk 3 kg RM 27+ 

Pagi tadi masak jemput2 guna minyak ni memang different sangat!

- minyak tu mengeluarkan aroma wangi macam bunga
- Masakan saya jadi lembut& sedap dimakan.. hihihi
-kaler minyak berbeza ( kuning cerah ) kalau minyak biasa kaler kuning pekat

Saya rasa lepasni memang saya akan jadi pengguna setia kot..Sebab banyak benefit ( Omega 3, 6, Vit A, Vit E ) -ekceli minyak lain pun banyak benefit..saje je ngada2 cakap..~ngee~

PLUS SAYA NAK TESTING SEMUA JENIS MINYAK OLIFE NI NANTI..~~ngee~~ *_*

Cooking with NO CHOLESTEROL is Good! Cooking with NO CHOLESTEROL is Good! Reviewed by Dhia Vivadea on 10:34:00 AM Rating: 5

Post AD