Header AD

Brainwash di DELtA INN MAIS

Harini saya nak share 4 hari  kat delta inn hotel..Actually kursus ni selama 4 hari..so saya fikir ni mesti nak brainwash tentang pengurusan duet.(.memang betul pun.tapi bukan totally tentang duit.) adusy ni yang lemah nih..kena dengar ceramah lagi la nampaknya :P..tapi bila da masuk je dalam bilik ceramah..saya langsung tak ngantuk & boleh berikan perhatian apa yang disampaikan. Ada banyak lagi ilmu2 lain. Contohnya dalam bisnes ni kita sebagai majikan atau pekerja kena mengamalkan 5s..5 S??? Saya macam pernah dengar nama ni tapi bila ditanya apa maksudnya saya tak boleh jawab.huhu...

5s in japanese words:
Seiri,Seiton ,Seiso ,Seiketsu ,Shitsuke

Selain 5S, antara ilmu2 lain yang saya dapat ialah tentang sumber manusia. Apa yang kita perlu buat & prosedur2 yang perlu kita patuhi samada sebagai majikan  ataupun pekerja. Saya tau semua pasti da  maklum tentang perkara macamni. Tapi terus terang saya cakap, saya sendiri tak pernah bekerja bawah orang secara formal. maksud saya yang ada buat pemotongan kwsp, prosedur ambil pekerja, cara psikologi & interpret orang ( especially masa interview orang yang kita nak ambil jadi pekerja)

Dari awal hingga la hari terakhir, saya suka semua modul pemasaran, keusahawanan islam &kewangan& saya tak pulang dengan tangan kosong kerana saya dapat ilmu yang berharga selain  mengeratkan kan lagi link antara kami semua..usahawan2 yang hadir semua bagi saya bukan calang2 orang. ada  yang buat bisnes online trading, bisnes bengkel, bisnes pakaian, servis, salon,etc..Paling berharga sekali bila kitorang saling berkongsi pengalaman, sharing ideas, sharing info, etc.

For me kita sebagai usahawan janganlah ada sikap PHD a.ka perasaan hasad dengki bak kata penceramah sikap nak makan sorang..Dunia ni sangat luas untuk usahawan kerdil macam saya. Penduduk dunia melebihi trilion orang. Jadi  apalah salahnya kita usahawan bumiputera saling membantu sesama sendiri..Sebab kalau kita tengok di luar sana sebagai contohla. A buka kedai makan, B pun sama..Si B sakit hati bila A lebih ramai pelanggan daripada B. Jadi B menggunakan cara halus untuk menjatuhkan A. Janganlah jadi begitu sebab kita  kena kaji secara rasional kenapa kedai sendiri kurang pelanggan berbanding orang lain..Bila kita sama2 membantu, memang sure sangat usahawan bumiputera akan berjaya. Plus kita tak perlu terlalu bergantung pada peniaga cina untuk membekalkan barang keperluan kita. Senang cerita tengokla senario masa raya Cina..susah sikit nak beli barang sebab banyak kedai tutup...Jadi fikir2 kan lah ok... InsyaAllah semuanya akan berjalan baik..I LOVE ALLAH! ^_^

butik qamilla yg dari dulu nak masuk tapi tak masuk2 (segan coz eksklusif sangat)..at last masuk gaks..hehe

jenama resepi mak - tauke amir  :)

me with kak faridah, tauke manik baju2 artis..hebat seyh

me with sebahagian tauke2 lain yang boleh tahan gempak gak
Brainwash di DELtA INN MAIS Brainwash di  DELtA INN MAIS Reviewed by Dhia Vivadea on 7:18:00 PM Rating: 5

Post AD